Ekstremhorologi fra Breguet

Få produsenter kan matche Breguet når det kommer til eleganse innen overdreven «haute horlogerie». Den nye Classique Double Tourbillon 5345 Quai de L’Horloge er nok et bevis på hvordan den ærverdige produsenten lager ren kunst av mekaniske armbåndsur.


Skrevet av Jørgen Erdahl


Det nye mekaniske mesterverket fra Breguet er en ren sammensmeltning av avansert mekanikk og håndverk fra øverste hylle. De to tourbillonene (hemverk og balanse plassert i egne separate og roterende bur) er selve hovedingrediensen, der de arbeider separat med hver sin kraftgivende hovedfjær, men kobles samtidig sammen gjennom en sentral differensial.

Roterende magi
Tidsvisningen er imidlertid alt annet enn normal, for den øvre broen mellom tourbillonene fungerer også som timeviser. Det betyr at tourbillonenes kraft brukes til å rotere hele mekanismen over en periode på 12 timer, samtidig som en separat minuttviser drives på tradisjonelt vis fra sentrum. Begge deler blånerte til perfeksjon og helt i stil med de subtile romertallene som følger glassets ytterkant.

En fullstendig fraværende skive gir totalt innsyn til den mekaniske magien og det gjennomgripende håndarbeidet (i hovedsak guilloché og gravering) som er brukt for å dekorere urverkets komponenter. Snur man klokken rundt finner man at urverket er gitt en gravert utgave av bygningen på 39 Quai de L’Horloge i Paris – som var Abraham Louis Breguets hjem og arbeidssted fra oppstarten i 1775 og fremover.

Med en kasse av platina og utstrakt bruk av rent gull i verksplater blir dette på alle måter i den ekstreme enden av horologiens verden. Det reflekteres også i prisen som er oppgitt til rett under 6 millioner norske kroner.