Et intervju med mannen bak Von Doren - Øyvind Von Doren Asbjørnsen
Det var elleville tilstander da Von Doren tidligere i år lanserte sin første sportsklokke, URÆD. På et par timer ble det bestilt klokker for over to millioner kroner.
Årets klokke er inspirert av en spesiell, overbygd livbåt med navn Uræd og Øyvind har fått bygd en tro kopi av båtmodellen som står i vinduet i forretningen i Frognerveien.
–Det er en ekstra kul greie, så alle interesserte kan nå se hvordan Uræd så ut. En kunstner har bygd den fra scratch etter tegningene i 1:12, selv med lys i vinduene. Han heter Leonardo Popa, er steinhugger og skulptør, har jobbet med mange materialer og lager alt for hånd. Jeg møtte ham tilfeldig en dag han lagde stukkatur i en klassisk Frogner-leilighet på andre siden av veien for butikken.
Øyvind er stolt av URÆD-modellen. Navnet Uræd kommer fra en farkost som krysset Atlanterhavet fra Ålesund til Boston i 1904 gjennom både storm og orkan.
Hva gjorde deg så inspirert av denne livbåten?
–Farkosten formet som et egg sto ved Ålesunds Museum i sentrum av byen da jeg vokste opp. Vi barna klatret og lekte på den, og jeg var fascinert av historien. Så utrolig, tenk å seile fra Ålesund helt til Amerika i den lille båten! Skipperen Ole Brude på 24 år hadde tegnet båten selv og var min barndomshelt. Han fikk bevist at overbygde runde farkoster var sjødyktige, noe som ble forløperen til dagens livbåter. Da jeg skulle lage en sportsklokke passet denne historien perfekt.
Øyvind er selv glad i båtlivet og kjøpte sin første båt for konfirmasjonspengene.
–Jeg bodde faktisk i båt på Aker Brygge om sommeren og på Hovedøya om vinteren i syv år, fra 1996-2003. Jeg har fortsatt seilbåt, men bor på landjorda nå. Jeg fikk levd ut båtdrømmen til fulle. Den gangen var det kun få personer som bodde i båtene sine året rundt, nå er det flere hundre.
Har du alltid satset på drømmene dine?
–Ja det vil jeg nesten si. Jeg er interessert i både båter, biler, sjakk, film, design og kultur generelt. Det å skape klokkene var en livslang drøm etter at jeg fikk den første automatiske klokken av min oldefar da jeg var 12 år. Det å åpne baklokket og se inn på urverket var utrolig fascinerende. Jeg hadde et automatisk instrument på hånden som var nøyaktig. Bestående av hundrevis av deler som jobber sammen i perfekt harmoni. Design og funksjon hånd i hånd.
Hvordan kom du i kontakt med de som produserer for deg?
–Jeg gjorde mye research, besøkte mange små uavhengige produsenter bla i Biel/Bienne, Neuchâtel og rundt omkring i Jura området. Til våre første mekaniske ur endte vi opp med Swiss Technology Production i Glovelier. Jeg tegner mye for hånd selv og samarbeide med designbyrået Inventas i Oslo som lager 3d filer. De er superdyktige og har også jobbet på URÆD.
Von Dorens siste mekaniske klokke. Den leveres både med lenke og gummireim.
Hvordan har det vært å drive produksjon og levering av klokker under corona?
–Det har vært veldig utfordrende, siden mange av våre underleverandører og fabrikker stengte helt ned og senere opererte med redusert bemanning. Det ble spesielt ille for oss siden vi hadde en pre-sale kampanje på URÆD som ble avsluttet rett før corona-pandemien slo til for fullt. Dette har påvirket oss i veldig stor grad. Vi var sikre på at vi ville ha levert ut den siste URÆD-klokka til våre kunder i alle fall i løpet av oktober.
–I tillegg er det jo frustrerende for våre kunder å vente på en klokke som de har gledet seg til å motta, samt har betalt for. Fabrikken henger fortsatt etter, men vi gjør alt vi kan for å få levert så raskt som mulig til alle våre trofaste kunder. Mange har heldigvis allerede fått URÆD klokken og er veldig fornøyde. Det er veldig gledelig!
Von Doren er nå blitt Norges største norske klokkemerke, hvordan har dere kommet hit?
– Helt fra starten av gikk vi «all in» og jobbet veldig målrettet. Von Doren ble en fulltidsjobb fra dag én, selv uten inntekter eller kunder. Jeg tenker langsiktig, og har bestemt meg for at det er Von Doren jeg skal drive med i mange år fremover. Det tankesettet gjør det lettere å komme gjennom “kriser” som corona-pandemien.
Vi lager også all design fra scratch og er opptatt av å ikke kompromisse på kvalitet.
Hvordan ser dere på fremtiden for mindre uavhengige klokkemerker?
–Det blir kanskje flere om beinet. Noen tror kanskje det er lettere enn det det egentlig er. De som har en ide om å starte et klokkemerke som et “Get rich quick scheme” tror jeg ikke vil lykkes. Man MÅ ha motivasjon, tid, utholdenhet, pasjon og egenart. Et godt eksempel på det er Norske Radium Instruments som har et helt tydelig særpreg, det tror jeg er veldig viktig.
–Når det er sagt tror jeg det er rom for flere unike klokkemerke. Vi lever i individualitetens tidsalder!
Vi i Von Doren heier på alle som virkelig satser og skaper noe unikt og spesielt. Vi ser altfor mange som bare produserer generiske klokker uten å ha gjort en skikkelig og gjennomtenkt designjobb først.
Hvordan ser Von Dorens fremtid ut?
–Vi jobber allerede med neste modell i samarbeid med en meget velrenommert sveitsisk aktør. Det er veldig spennende. Vi jobber også med å produsere flere av klokkene her hjemme.
På sikt er drømmen å produsere så mye som mulig av klokkene i Norge. Det krever mye kapital, men er fullt mulig.
Hva er den største gleden ved å skape klokker?
Klokker handler mye om følelser. Det å gå fra idé til tegning, fra tegning til 3D-printet prototype og fra prototype til endelig produksjon er en lang og krevende prosess. Brorparten av jobben skjer i kulissene, og det kan være ganske ensomt da vi bare er et knippe personer som vet hvordan neste modell vil bli.
Følelsen av å se en glad og fornøyd kunde ta på seg en klokke vi har laget er ubeskrivelig.
Hva var den største utfordringen?
–Å dra det hele i gang, og overbevise seg selv om å ikke gi opp underveis, avslutter Øyvind Von Doren Asbjørnsen.