IWC Pilots Chronograph “Tribute to 3705”

Noen ganger kommer det som en overraskelse når en klokke blir et samlerobjekt etter at de går ut av produksjon. Mens de produseres er det ingen som vil ha dem, men etterpå får de nærmest kultstatus. En av disse modellene er IWC Fliegerchronograph Keramik.
Nå har IWC gjenopplivet kultklassikeren i sin nye IWC Pilots Chronograph Edition «Tribute to 3705». Vi har ikke bare sett den, vi har laget en video.


Skrevet av Brice Goulard - Monochrome- Oversatt av Kristian Hviding Kvam


Nå har IWC gjenopplivet kultklassikeren i sin nye IWC Pilots Chronograph Edition «Tribute to 3705». Vi har ikke bare sett den, vi har laget en video.

IWC er en av de klokkehusene som faktisk har en historie som prodsent av pilotklokker. Helt tilbake i 1936 startet IWC å lage spesialistklokker for piloter, og de har selvfølgelig også vært kjent for sine WW2 Observasjonsklokker som skulle legge grunnlaget for det mest kjente pilotdesignet til IWC, Big Pilot, fra 2002.
I samme åndedrag kan vi nevne klokkene som ble spesiallaget for Royal Air Force, og som var i bruk mellom 1949 og 1981, de ikoniske Mark XI Navigatør klokkene.

1992 Flieger DoppelChronograph 3711

I dag skal vi konsentrere oss om de moderne klokkene. De som er inspirert av den militære hisorien, men som er nytolket og produsert for sivil bruk.
IWC Flieger Collection ble drevet frem etter en idé som daværende direktør Günther Blümlein fikk på starten av 90-tallet. Først ut ble DoppelChronograph ref.3711 i 1992, en rattrapante kronograf, basert på det velkjente Valjoux 7750 urverket. Richard Habring, den velkjente konstruktøren, som da jobbet for IWC, modifiserte urverket med en genial og forenklet rattrapante modul. Det var nok mer enn urverket som snakket til klokkefolket. En enkel skive og visere i en robust 41 mm kasse ble grunnlaget for et gjennombrudd, og klokken ble fundamentet for hele designet i Flieger Collection.

The 1994 IWC Flieger Chronograph Black Ceramic 3705

To år senere, i 1994, ble et par av en enklere variant av Fliegerchronograph lansert. Da med et standard 7750 basert urverk. Visuelt sett var de relativt identiske, men ref.3706 kom med en kasse i stål, og ref.3705 kom i en sort keramisk kasse. Dette var første gang en pilotklokke ble presentert i keramisk utførelse. Den sort matte kassen på 39 mm ble kun produsert mellom 1994-1998, og kun omtrent 1000 stykker ble produsert.
I motsetning til sin bror i stål ble ikke 3705 noen salgsvinner. Hovedårsaken var antagelig prisen som var 50% høyere enn i stål.

I dag er klokken derimot svært ettertraktet. For eksempel ble Günther Blümleins egen 3705 nylig solgt for 50.000 USD på en auksjon. Og for en vanlig 3705 må du nå ut med rundt 25.000 USD.

 

IWC Pilot’s Chronograph Edition “Tribute to 3705”

Navnet sier alt. Vi snakker om en Fliegerchronograph med sort kasse, inspirert av klokken fra 1994. De som kjenner IWC godt kan fint argumentere med at dette kun er en nyutgivelse av hvilken som helst TOPGUN modell i keramikk, eller at det bare er en sort versjon av den klassiske IW3777 stål kronografen. Så hva er egentlig nytt i denne «Tribute to 3705»?

Denne nye modellens viktigste nyvinning er bruken av det sorte Ceratanium materialet som ble presentert i 2017 på Aquatimer. Dette er et innovativt materiale som er en blanding av titan og keramikk. Resultatet er lett og robust som titan, samt hardt og ripebestandig som kermaikk.
På 3705 var pushere og krone i stål, nå i Tribute to 3705 har IWC oppgradert alle deler av klokken til Ceratanium; kasse, baklokk, krone, pushere og spenne.

Ceratanium er langt å foretrekke fremfor klassisk keramikk som kan knuses relativt enkelt. I tillegg har cerataniumen en litt metallisk glans i motsetning til den sorte helmatte overflaten i keramikken.
Resten av spesifikasjonene er ganske klassiske med vanntetthet til 60 meter, skru-krone, antimagnetisk kasse og safir glass.

Den andre åpenbare oppgraderingen er en litt old-school skive. IWC har hentet frem igjen det eldre designet i viserene og tallindekser. Skiven har fått en klassisk matt sort farge med hvite kontrastelementer. IWC har droppet den kremfargede fauxtina lumen, som kunne gitt litt varme til skiven, og isteden gått for den litt originale tekniske looken fra 3705 med en hard hvit farge på tallindekser. I tillegg til den velkjente trekanten kl 12 er det en rektangulær kloss på kl 3,6 og 9.

Viserene er i børstet rodium, og den klassiske avkuttede time-viseren er kommet tilbake.      

På innsiden av kassen er det ingen store overraskelser. «Tribute to 3705» kommer med IWCs nye standard kronograf urverk, cal 69380. Et in-house automatisk urverk med 46 timers gangreserve som slår på 4Hz.
Det er lett å differensiere dette nye urverket fra det tidligere Valjoux 7750 urverket da sekund subdial sitter kl 6, i motsetning til kl 9 på 7750.

Klokken blir levert på en sort kalveskinnsreim. Den er relativt tykk, men gjør at klokken sitter meget behagelig på hånden.


Tilgjengelighet og pris

Den nye IWC Pilots Chronograph Edition “Tribute to 3705” (ref.387905) er limitert til 1000 utgaver og er allerede tilgjengelig fra IWC sine nettsider.

Prisen er 12.800 EUR inkl mva.