Nytt norsk klokkemerke - Straum

En stadig voksende norsk klokkeinteresse har over de siste ti-femten årene resultert i to gode håndfuller nye klokkemerker med utspring her hjemme. Nå lanseres det hittil nyeste tilskuddet til den norske klokkefloraen – Straum – og gründerne bak håper at klokkenes sterke knytning mot norsk natur skal vinne kundenes gunst.


Skrevet av Jørgen Erdahl


Mennene bak det nystartede merket, Øystein Helle Husby og Lasse Roxrud Farstad, forklarer at ideen og utviklingen av Straum har vært en prosess over fem år, som de endelig er klare for å presentere for publikum. Det gjør de i første omgang med to klokkemodeller – Rastarkalv og Opphav – som er smidd over samme lest, men hvor førstnevnte byr på en ekstra og spesiell ingrediens med eldgamle røtter fra norsk natur.

Opphav
Modellen med navnet Opphav virker å gå inn som den første standardmodellen i kolleksjonen. Denne deler sine fysiske attributter med Rastarkalv, men her benyttes en skive med det som beskrives som et egenutviklet stanset mønster. På pressebildene ser dette ut til å ha en ganske kraftig struktur, hvor de spesielle ujevnhetene og den graderte fargen gir spill i ulike lysforhold. Opphav blir ved lansering tilgjengelig i skivefargene grønn, blå, grå og hvit. For Opphav benyttes 316L rustfritt stål i urkassen, som kombinerer børstede og polerte elementer.Rastarkalv
Klokkens mest unike element er nemlig den spesielle skiven, laget av en mer enn 3000 år gammel myrfuru, funnet på stedet med samme navn som klokkemodellen. I pressemeldingen forklarer Straum at furuen har blitt bevart av myrens mørke og oksygenfattige miljø, før den ble hentet opp og nå gis nytt liv i totalt 47 eksemplarer av Rastarkalv. Nøye skåret ut til å passe som klokkeskive og ved hjelp av pigmentert resin har man bevart treets struktur, samtidig som skiven får et grålig mørkt utseende. Det spesielle «damaskusstålet» gir også urkassen et litt uvanlig uttrykk, som på pressebildene virker å matche skiven på en god måte.

Modell Rastarkalv

Det gamle trestykkets funnsted markerer også stedet hvor «Slaget om Rastarkalv» fant sted, og som også har sin plass i norsk vikinghistorie. Dette velger selskapet velger å hedre på klokkens baklokk. Her er et vikingskip og en viking laget i positivt relieff, mens safirglass over og under, tilbyr innsyn til mekanikken som tikker på innsiden.

Norsk design med sveitsisk indre
Felles for de to klokkemodellene er en 41 millimeter stor og 11,1 millimeter høy urkasse, 100 meters vannresistens og et safirglass med et kraftig antirefleks-belegg på innsiden. Rikelig med selvlysende materiale på visere og på de appliserte timemarkeringer lover god lesbarhet også i dårlig lys. Felles er også det sveitsiske Sellita SW200-1-urverket på innsiden av modellene og det velkjente og selvtrekkende urverket byr på 38 timer gangreserve.

Ved lansering vil Rastarkalv få en utsalgspris på 18.000 kroner, mens Opphav legger seg noe lavere med en utsalgspris på 10.000 kroner.