Officine Panerai - med inspirasjon fra dykkeur

Flaggskipbutikken ligger midt i Firenze hvor klokkemerket har sin opprinnelse fra 1860.


Skrevet av Gunnhild Bjørnsti


De fleste berømte klokkemerker har sveitsisk opphav, men Officine Panerai er italiensk. Merket var tidligere en leverandør av instrumenter til den kongelige italienske marinen Regia Marina, i form av dykkerinstrumenter og dykkerur. Grunnleggeren het Giovanni Panerai. Mot 1900-tallet overtok hans barnebarn Guido Panerai (1873–1934) familiebedriften, og videreutviklet selskapet. Han fokuserte og videreutviklet høy presisjon. Designen ble kjent for tallene 3, 6, 9 og 12.

Selskapets dykkerur, Luminor og Radiomir, ble brukt av italienske dykkere under den andre verdenskrig. Fra 1938 produserte selskapet utelukkende dykkerinstrumenter og dykkerur for den italienske marinen frem til 1993 da selskapet besluttet å avslutte samarbeidet og gå inn i det private markedet.

Frem til da var Panerai et relativt ukjent merke i klokkeverdenen. Det endret seg i 1995, da skuespilleren Sylvester Stallone kjøpte et Panerai-ur i Roma i forbindelse med innspillingen av filmen Daylight. Da begynte samlere og entusiaster å interessere seg for disse spesielle klokkene.

I 1997 ble Officine Panerai kjøpt opp av Richemont som lanserte klokkene på det internasjonale markedet – på SIHH i Genève- som en produsent av høykvalitets sportsur. I 2001 gjenåpnes selskapets offisielle butikk i Firenze, i selskapets originale lokaler fra 1860. Manufacture Panerai (fabrikken) åpnes i Neuchâtel, Sveits i september 2002 og merket blir for alvor anerkjent. I de påfølgende årene åpnes forretninger over hele verden og klokkemerket vinner priser som Sports Watch of the Year-prisen ved Grand Prix d'Horlogerie i Genève for Luminor Submersible 2500m.

Selskapets første urverk som er produsert i sin helhet av Officine Panerai ved fabrikken i Neuchâtel, døpes P.2002. og er fra 2005. Panerai blir gradvis mer kjent for sine kvaliteter som robusthet, høy teknisk kvalitet og et unikt, distinkt estetisk utseende. Officine Panerais klokker er i dag en fin mix av italiensk design, sveitsisk teknologi og lidenskap for havet.

Flaggskipbutikken på 285 m2 i Firenze, er sentralt beliggende på plassen San Giovanni ved Katedralen og Giotto’s Campanile. Den 24. november 2014 ble den gjenåpnet med ny dekor laget av den spanske interiørarkitekt Patricia Urquiola. Forretningen har beholdt mye av det historiske preget spesielt med inngangspartiet, samtidig som stilen er lys, lett og tidløs.

Officine Panerai har nylig lansert Luminor 1950 Firenze (PAM00972), en Special Edition på 47mm med graveringer gjort for hånd, og som er skapt eksklusivt for kundene som kommer til den historiske forretningen i Firenze. Luminor 1950 Firenze er en heder for all kunsten og kulturen i byen hvor Panerai ble grunnlagt. Hver kasse tar en uke å skape, et arbeid som er spesielt krevende fordi AISI 316L-stålet som benyttes er hardt. De geometriske mønstrene og blomstermotivene er først tegnet med kritt eller magnesiumpulver, og de blir deretter gravert for hånd. De graverte overflatene er dekket med svært smale parallelle linjer som gir dybde til designet, og fremhever kontrasten mellom lyst og mørkt. Gravøren går nøye over hver kasse etter at den er fullført for å sjekke at alt er perfekt.

På den sorte urskiven med dekor av lilje og blank overflate som reflekterer lyset, skapes fascinerende, uventede effekter. Navnet "Firenze" er inngravert. Som i mange Panerai- kreasjoner, forbedres lysstyrken på skiven med «sandwich» struktur: Det lysende materialet som blir lesbart i mørket kommer frem gjennom små åpninger i tallene. Urverket er mekanisk P.3000/F kaliber, skapt av Panerai Manufacture. Strukturen på urverket er beskyttet av fire broer, som alle er dekorert med graveringer. En av dem holder det store balansehjulet  på 13.2 mm i diameter som svinger med en frekvens på 3 Hz (21,600 vibrasjoner per time). Det flotte uret kommer med brun skinnrem og beige stikninger. Batterikapasiteten er på 72 timer. Uret er vanntett ned til 10 bar (100 meter).

Officine Panerai er også kjent for Panerai Luminor Due 3 Days Automatic, de tynneste Panerai klokkene som noensinne er laget. Kassen er på 38mm eller 42mm, og finnes i 6 varianter. Her vises modell Acciaio med urkasse på 38 mm. som er den minste Officine Panerai har skapt med tykkelse på kun 11.20 mm. Den er laget av AISI 316L rustfritt stål som er resistent mot korrosjon. Kronen er beskyttet av en klassisk bro med spake, patentert av Panerai i 1956. Urkasse og bezel har polert finish. Bak-kassen er i stål. Urskiven i antrasitt har satinert glans med klassisk Panerai design med store tall og markører.

Urverket er Manufacture OP XXXIV automatisk kaliber på 4.2 mm tykkelse, består av 171 deler og har batterikapasitet på tre dager. Balansehjulet svinger med 28,800 vibrasjoner per time (4 Hz). Skinnremmen er i mintgrønn og låsen er i AISI 316L rustfritt stål.