Officine Panerai - med inspirasjon fra dykkeur

Flaggskipbutikken ligger midt i Firenze hvor klokkemerket har sin opprinnelse fra 1860.


Skrevet av Gunnhild Bjørnsti


De fleste berømte klokkemerker har sveitsisk opphav, men Officine Panerai er italiensk. Merket var tidligere en leverandør av instrumenter til den kongelige italienske marinen Regia Marina, i form av dykkerinstrumenter og dykkerur. Grunnleggeren het Giovanni Panerai. Mot 1900-tallet overtok hans barnebarn Guido Panerai (1873–1934) familiebedriften, og videreutviklet selskapet. Han fokuserte og videreutviklet høy presisjon. Designen ble kjent for tallene 3, 6, 9 og 12.

Selskapets dykkerur, Luminor og Radiomir, ble brukt av italienske dykkere under den andre verdenskrig. Fra 1938 produserte selskapet utelukkende dykkerinstrumenter og dykkerur for den italienske marinen frem til 1993 da selskapet besluttet å avslutte samarbeidet og gå inn i det private markedet.

Frem til da var Panerai et relativt ukjent merke i klokkeverdenen. Det endret seg i 1995, da skuespilleren Sylvester Stallone kjøpte et Panerai-ur i Roma i forbindelse med innspillingen av filmen Daylight. Da begynte samlere og entusiaster å interessere seg for disse spesielle klokkene.

I 1997 ble Officine Panerai kjøpt opp av Richemont som lanserte klokkene på det internasjonale markedet – på SIHH i Genève- som en produsent av høykvalitets sportsur. I 2001 gjenåpnes selskapets offisielle butikk i Firenze, i selskapets originale lokaler fra 1860. Manufacture Panerai (fabrikken) åpnes i Neuchâtel, Sveits i september 2002 og merket blir for alvor anerkjent. I de påfølgende årene åpnes forretninger over hele verden og klokkemerket vinner priser som Sports Watch of the Year-prisen ved Grand Prix d'Horlogerie i Genève for Luminor Submersible 2500m.

Selskapets første urverk som er produsert i sin helhet av Officine Panerai ved fabrikken i Neuchâtel, døpes P.2002. og er fra 2005. Panerai blir gradvis mer kjent for sine kvaliteter som robusthet, høy teknisk kvalitet og et unikt, distinkt estetisk utseende. Officine Panerais klokker er i dag en fin mix av italiensk design, sveitsisk teknologi og lidenskap for havet.

Flaggskipbutikken på 285 m2 i Firenze, er sentralt beliggende på plassen San Giovanni ved Katedralen og Giotto’s Campanile. Den 24. november 2014 ble den gjenåpnet med ny dekor laget av den spanske interiørarkitekt Patricia Urquiola. Forretningen har beholdt mye av det historiske preget spesielt med inngangspartiet, samtidig som stilen er lys, lett og tidløs.

Officine Panerai har nylig lansert Luminor 1950 Firenze (PAM00972), en Special Edition på 47mm med graveringer gjort for hånd, og som er skapt eksklusivt for kundene som kommer til den historiske forretningen i Firenze. Luminor 1950 Firenze er en heder for all kunsten og kulturen i byen hvor Panerai ble grunnlagt. Hver kasse tar en uke å skape, et arbeid som er spesielt krevende fordi AISI 316L-stålet som benyttes er hardt. De geometriske mønstrene og blomstermotivene er først tegnet med kritt eller magnesiumpulver, og de blir deretter gravert for hånd. De graverte overflatene er dekket med svært smale parallelle linjer som gir dybde til designet, og fremhever kontrasten mellom lyst og mørkt. Gravøren går nøye over hver kasse etter at den er fullført for å sjekke at alt er perfekt.

På den sorte urskiven med dekor av lilje og blank overflate som reflekterer lyset, skapes fascinerende, uventede effekter. Navnet "Firenze" er inngravert. Som i mange Panerai- kreasjoner, forbedres lysstyrken på skiven med «sandwich» struktur: Det lysende materialet som blir lesbart i mørket kommer frem gjennom små åpninger i tallene. Urverket er mekanisk P.3000/F kaliber, skapt av Panerai Manufacture. Strukturen på urverket er beskyttet av fire broer, som alle er dekorert med graveringer. En av dem holder det store balansehjulet  på 13.2 mm i diameter som svinger med en frekvens på 3 Hz (21,600 vibrasjoner per time). Det flotte uret kommer med brun skinnrem og beige stikninger. Batterikapasiteten er på 72 timer. Uret er vanntett ned til 10 bar (100 meter).

Officine Panerai er også kjent for Panerai Luminor Due 3 Days Automatic, de tynneste Panerai klokkene som noensinne er laget. Kassen er på 38mm eller 42mm, og finnes i 6 varianter. Her vises modell Acciaio med urkasse på 38 mm. som er den minste Officine Panerai har skapt med tykkelse på kun 11.20 mm. Den er laget av AISI 316L rustfritt stål som er resistent mot korrosjon. Kronen er beskyttet av en klassisk bro med spake, patentert av Panerai i 1956. Urkasse og bezel har polert finish. Bak-kassen er i stål. Urskiven i antrasitt har satinert glans med klassisk Panerai design med store tall og markører.

Urverket er Manufacture OP XXXIV automatisk kaliber på 4.2 mm tykkelse, består av 171 deler og har batterikapasitet på tre dager. Balansehjulet svinger med 28,800 vibrasjoner per time (4 Hz). Skinnremmen er i mintgrønn og låsen er i AISI 316L rustfritt stål.

 Nyheter

WatchMore

Brandnews

Watchvideo

 • Reverso Tribute Nonantième | Jaeger-LeCoultre

  See more
 • Oris: Introducing the AquisPro Date Calibre 400

 • Historien om Kintaro Hattori

  Commemorative Movie of His 160th Anniversary

 • The IWC Pilot's Watch Chronograph Edition

  "Tribute to 3705"

  See more
 • The TAG Heuer

  Carrera Porsche Chronograph 44mm Calibre Heuer 02

 • MeisterSinger – med fokus på øyeblikkene!

  Livet blir ikke målt i minutter og sekunder, men i øyeblikk er et slagord som fanger selve essensen til sveitsiske MeisterSinger.

  See more
 • Seiko Prospex SPB191

  Se unboxing av Seiko Prospex SPB191 "Shogun"

 • The 2021 Zenith Chronomaster Sport

  A sharp new look outside, a significant boost inside.

 • Seiko Presage Unboxing

  Se unboxing av Seiko Presage SRPE41J1 

 • Rolex Sky-Dweller på OysterFlex

  Blant de aller mest avanserte klokkene i Rolex’ katalog finner vi Sky-Dweller – en klokke som både har visning av to tidssoner og årskalender.

  See more
 • På hånden: The Longines Spirit 40 mm

  I fjor høst lanserte Longines sin nye Spirit kolleksjon. Med øket fokus på nøyaktighet og presisjon i en klassisk pilotklokke innpakning, så regnes lanseringen som en av de viktigste for Longines de seneste årene.

  See more
 • Respekt til Oris

  Oris hever nå standarden for sine nye klokker med et flunka nytt egenprodusert urverk. I dag lanseres urverket i en ny Oris Aquis Date. Les mer om klokken her:

  See more
 • MeisterSinger

  - the single-hand watch brand

  See more
 • Breitling SuperOcean Heritage 57

  Med sitt kule og avslappede uttrykk er Breitlings SuperOcean Heritage 57 en klokke som sender tankene tilbake mot slutten av 1950-tallet.

  See more
 • Breitling lanserer Chronomat for damene

  Les artikkel publisert hos The Watch

  See more
 • Kronaby

  Hvordan virker smartklokken fra Kronaby Sweden?
   

  See more
 • The New H. Moser & Cie.

  Streamliner Flyback Chronograph Automatic Funky Blue

  See more
 • Von Doren - Uræd

  Som kanskje mange vet er mannen bak Von Doren, Øyvind Von Doren Asbjørnsen, tidligere filmskaper. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at merket aktivt bruker videoer i markedsføringen.

  See more
 • Bell & Ross BR 05 Chrono

  I fjor høst lanserte Bell & Ross sin BR 05, som selskapets svar på den «horologiske flodbølgen» av sportsklokker med integrert lenke som har blitt lansert den senere tiden. En kategori klokker som er viktigere enn noen gang og hvis popularitet ikke virker å avta. Nå utvider Bell & Ross sin kolleksjon - med stoppeklokkefunksjon i den helt nye BR 05 Chrono.

  See more
 • Edox - Delfin Mecano Documentary

  Se dokumentar om Delfina Mecano modellen fra Edox

  See more
 • Maurice Lacroix Aikon Venturer

  Unboxing av den nye Maurice Lacroix Aikon Venturer

  See more
 • Seiko Prospex Alpinist SPB199J1 Unboxing.

  Se unboxing av den nye Seiko Prospex alpininst.

  See more
 • Omega on deck

  The 36th edition of the “Auld Mug” will mark OMEGA’s third time as Official Timekeeper. Having already timed the America’s Cup in 2000 and 2003, we’re back on board in 2021. Proud to serve the world’s best sailors on the waters of Auckland’s Waitemata Harbour and deliver split-second precision, even in the choppiest seas.

  See more
 • Silver Snoopy

  OMEGA Presents: The Speedmaster “Silver Snoopy Award” 50th Anniversary

  See more

Artikler