Ollech & Wajs C-1000S

Høsten 2019 annonserte Ollech & Wajs sin tredje og kanskje mest etterlengtede utgivelse siden 2016, da firmaet ble overtatt av den nye eieren, tidligere fransk distributør av OW og mangeårig klokkesamler. Etter suksessen med P-101 og P-104, to vintage-inspirerte pilotklokker, var det tid å ta for seg den legendariske Ollech & Wajs Caribbean 1000, en klokke som slo ned som en aldri så liten bombe i 1964.


Skrevet av Anders Törmä - foto: Anders Törmä


Dykking var for fullt blitt en populær aktivitet for folk flest og de forskjellige klokkemerkene kjempet om å utvikle nye og forbedrede modeller som kunne brukes på større og større dyp. 100m, 200m, og 300m tetthet var allerede oppnådd og nå kriget de store fabrikantene om å bli den første som kunne produsere en klokke som ville tåle 600 meters dyp. Det de ikke visste, var at på sidelinjen utviklet sveitsiske Jenny Watches prototypen på en kasse som kunne motstå trykket ved en dybde på 1000m. Maskinert i ett stykke, en såkalt monocoque kasse, eliminerte de risikoen for lekkasje som kunne oppstå med et skrudd baklokk.

Ollech & Wajs var fremdeles en ung produsent, men hadde stor suksess med sine solide dykkerklokker. De så fort potensialet i arbeidet til Jenny og var den første til å legge inn en ordre på kassen, som vi i dag kjenner som Caribbean Triple Safe. Etter en tids arbeid ble Ollech & Wajs Caribbean 1000 ferdigstilt og presentert for publikum og et knippe sjokkerte «mega-merker» som fortsatt jobbet med sine 600m modeller.

I årene som gikk tok flere og flere produsenter Jenny’s kasser i bruk, deriblant Jaquet-Droz, Fortis, Philip Watch, Dugena, Aquadive med flere, hvor de ga ut egne Caribbean-modeller.

I 2019 kåret jeg OW P-101 til årets klokke av dem jeg hadde sjekket ut, så forventningene til OW C-1000S var mildt sagt skyhøye. I januar ble de første OW C-1000 og C-1000S sendt ut til dem som hadde forhåndsbestilt, der den ordinære enten er skodd med gummireim eller en RAF i nylon, mens S-utgaven har deres nye beads of rice-lenke i rustfritt stål.
Den egendesignede kassen er den samme som ble brukt på de foregående modellene, en kasse som måler 39,56mm i bredde og 49,5mm fra lug til lug. På grunn av det forsterkede baklokket er denne modellen noe høyere, nærmere bestemt 15,15mm, hvorav 3mm utgjøres av det konvekse safirglasset med antirefleksjons-belegg på innsiden. Bredden mellom lugs er på 20mm.

Den enveisroterende bezelen er av rustfritt stål og mineralglass, har selvlysende 5-minutts-markører fra 12 til 4 og er av meget solid kvalitet. I bruk er det minimalt med dødgang og den er godt sentrert i forhold til markørene på skiven.
Ollech & Wajs har sitt eget designuttrykk og skivens design kjenner man lett igjen fra forgjengeren, P-101, med tydelige og lett lesbare hender og uthevede markører klokken 3, 6, 9 og 12, malt med et godt lag med SuperLuminova C3.
Datovinduet befinner seg nederst på skiven, noe som gjør helheten mer symmetrisk. Skrukronen er plassert klokken 3, har et godt grep og er av topp kvalitet.

Hvis man har kjøpt en av de 56 første C-1000 som ble produsert, vil kronen være nummerert, som i mitt tilfelle er 25/56. Ordinære modeller vil ha Ollech & Wajs logo inngravert. Skrukronen har også et trippelt pakningssett for å kunne opprettholde tettheten ned til 1000 meter.

Urverket som sitter i er et ETA 2824-2 OWP5, et modifisert ETA 2824-2 med OW-gravert hovedplate og maskinert rotor med OW-logo. Urverket er justert i fem posisjoner for mest mulig nøyaktighet og har er gangreserve på ca. 38 timer.

Ollech & Wajs lover en «Swissness» på 90%, der det meste er designet og produsert i Sveits. Andre nasjoner som bidrar er England og Italia, da med reimer i skinn og nylon, samt innpakningen, som er meget gjennomført, med inspirasjon fra de gylne tidene på 50-, 60- og 70-tallet. Dette er i stor grad slik firmaet har operert siden oppstarten i 1956 og vil være måten ting vil bli gjort på i fremtiden også.

Med C-1000 og C-1000S har Ollech & Wajs nok en gang vist at de hører hjemme blant de beste i sin prisklasse og i mine øyne har de levert en klokke som jeg ikke har en eneste ting å utsette på. Det er rett og slett en fantastisk klokke, både av utseende, kvalitet og komfort. Pur klokkeglede!

Eneste norske forhandler av Ollech & Wajs er Urmaker Thorbjørnsen i Stavanger.Nyheter

WatchMore

Brandnews

Watchvideo

 • Reverso Tribute Nonantième | Jaeger-LeCoultre

  See more
 • Oris: Introducing the AquisPro Date Calibre 400

 • Historien om Kintaro Hattori

  Commemorative Movie of His 160th Anniversary

 • The IWC Pilot's Watch Chronograph Edition

  "Tribute to 3705"

  See more
 • The TAG Heuer

  Carrera Porsche Chronograph 44mm Calibre Heuer 02

 • MeisterSinger – med fokus på øyeblikkene!

  Livet blir ikke målt i minutter og sekunder, men i øyeblikk er et slagord som fanger selve essensen til sveitsiske MeisterSinger.

  See more
 • Seiko Prospex SPB191

  Se unboxing av Seiko Prospex SPB191 "Shogun"

 • The 2021 Zenith Chronomaster Sport

  A sharp new look outside, a significant boost inside.

 • Seiko Presage Unboxing

  Se unboxing av Seiko Presage SRPE41J1 

 • Rolex Sky-Dweller på OysterFlex

  Blant de aller mest avanserte klokkene i Rolex’ katalog finner vi Sky-Dweller – en klokke som både har visning av to tidssoner og årskalender.

  See more
 • På hånden: The Longines Spirit 40 mm

  I fjor høst lanserte Longines sin nye Spirit kolleksjon. Med øket fokus på nøyaktighet og presisjon i en klassisk pilotklokke innpakning, så regnes lanseringen som en av de viktigste for Longines de seneste årene.

  See more
 • Respekt til Oris

  Oris hever nå standarden for sine nye klokker med et flunka nytt egenprodusert urverk. I dag lanseres urverket i en ny Oris Aquis Date. Les mer om klokken her:

  See more
 • MeisterSinger

  - the single-hand watch brand

  See more
 • Breitling SuperOcean Heritage 57

  Med sitt kule og avslappede uttrykk er Breitlings SuperOcean Heritage 57 en klokke som sender tankene tilbake mot slutten av 1950-tallet.

  See more
 • Breitling lanserer Chronomat for damene

  Les artikkel publisert hos The Watch

  See more
 • Kronaby

  Hvordan virker smartklokken fra Kronaby Sweden?
   

  See more
 • The New H. Moser & Cie.

  Streamliner Flyback Chronograph Automatic Funky Blue

  See more
 • Von Doren - Uræd

  Som kanskje mange vet er mannen bak Von Doren, Øyvind Von Doren Asbjørnsen, tidligere filmskaper. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at merket aktivt bruker videoer i markedsføringen.

  See more
 • Bell & Ross BR 05 Chrono

  I fjor høst lanserte Bell & Ross sin BR 05, som selskapets svar på den «horologiske flodbølgen» av sportsklokker med integrert lenke som har blitt lansert den senere tiden. En kategori klokker som er viktigere enn noen gang og hvis popularitet ikke virker å avta. Nå utvider Bell & Ross sin kolleksjon - med stoppeklokkefunksjon i den helt nye BR 05 Chrono.

  See more
 • Edox - Delfin Mecano Documentary

  Se dokumentar om Delfina Mecano modellen fra Edox

  See more
 • Maurice Lacroix Aikon Venturer

  Unboxing av den nye Maurice Lacroix Aikon Venturer

  See more
 • Seiko Prospex Alpinist SPB199J1 Unboxing.

  Se unboxing av den nye Seiko Prospex alpininst.

  See more
 • Omega on deck

  The 36th edition of the “Auld Mug” will mark OMEGA’s third time as Official Timekeeper. Having already timed the America’s Cup in 2000 and 2003, we’re back on board in 2021. Proud to serve the world’s best sailors on the waters of Auckland’s Waitemata Harbour and deliver split-second precision, even in the choppiest seas.

  See more
 • Silver Snoopy

  OMEGA Presents: The Speedmaster “Silver Snoopy Award” 50th Anniversary

  See more

Artikler