Omega fornyer Speedmaster «Moonwatch»

Få klokker er like ikoniske som Omegas Speedmaster Professional. Klokken, som er nærmest uendret siden den ble benyttet av NASAs astronauter under Apollo-programmet, er derfor vel så kjent under kallenavnet «Moonwatch» - og når den fornyes er det derfor med omhu.


Skrevet av Jørgen Erdahl


Siden Speedmaster var med på ferden til månen på slutten av 1960-tallet har den blitt endret flere ganger, både visuelt og kanskje først og fremst mekanisk. Likevel har den alltid holdt seg svært nært sitt berømte forbilde, og også de nyeste endringene er helt i tråd med den praksisen.

Nytt urverk og visuelle detaljer
Den kanskje viktigste endringen ligger på innsiden av urkassen, hvor Omega nå har tatt i bruk sitt nye 3861-verk. Det gir økt presisjon og moderne egenskaper sammenlignet med forgjengerens 1861. Verket tilfredsstiller nå «Master Chronometer»-kravene i METAS-sertifiseringen og inkluderer elementer som co-axial gange og balansefjær i antimagnetisk silisium.

Også på utsiden er det gjort små endringer, som for de fleste krever et trent øye for å oppdage. Entusiastdetaljer som «step dial» og «dot over ninety» på bezelen er for eksempel på plass – og tar klokken tilbake til tidlige varianter. I tillegg har urkassen fått en lett endret profil, også det i tråd med historiske referanser. Blant de viktigste visuelle endringene er kanskje likevel den nye lenken, som nå smalner markant mot foldespennen.

Flere ulike utgaver
Nye Omega Speedmaster Professional vil bli levert i flere ulike utgaver, herunder med safirglass foran og bak eller med historisk korrekte hesalite (plexiglass) i front og med lukket baklokk. Begge variantene kan leveres på enten rem eller lenke. I tillegg kommer to spesialutgaver som kun vil selges via Omegas egne butikker, i hhv. rødt og hvitt gull.

Nytt urverk og små designendringer gjør at klokken gjør et prishopp fra utgående versjon. Hesalite på lenke har en veiledende pris på 68.200 kroner, mens safirglassvarianten legger seg på 77.600 kroner. For gullvariantene er prisen oppgitt til 378.400 (roségull) og 492.300 kroner (hvitt gull).